ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/09.01.2016 г./ Преглеждания 541 | Коментари 0
Салатният синап е деликатес, пълен със здраве за хората
 
Салатният синап се отглежда в страните на Западна Европа, Русия, предна и средна Азия, северна Африка, САЩ. Има къс вегетационен период – от поникване на семената до консумативна зрялост минават само 45 дни. Неговото много ценно качество е, че продукцията му е готова рано напролет, когато нуждата от салатни зеленчуци е много голяма. Използва се за приготвяне на пикантни салати с леко парлив вкус. Този деликатесен зеленчук е полезен и като диетична храна с малкото съдържание на оксалова киселина, с нежната си целулоза, много подходяща за механично почистване на червата от отровни вещества, като улеснява изтласкването на съдържимото у тях. Салатният синап е богат на пепелни вещества с висока алкалност. Това показва колко ценни минерални соли на калия, натрия, калция и други, се консумират с него под формата на съединения на органичните и неорганичните киселини, които се усвояват от организма на човека. Сравнително е богат на витамин С, който съдейства за усвояване на желязото и за образуване на червени кръвни клетки, увеличава работоспособността на човека и издръжливостта му на студ.


Салатният синап (Sinapis alba L). е едногодишна култура от сем. Кръстоцветни. Стъблото му е разклонено, долните му листа са едри, нежни, фини, без космици, зелени с леко назъбени краища и добре изразена централна нерватура, а горните са дребни, ланцетни, приседнали. Цветовете са сравнително дребни, жълти, със специфичен (меден) аромат, групирани в редки гроздовидни съцветия. Плодовете са двустранно сплеснати шушулки, в които има средно 10-12 семена дребни, овално закръглени, тъмнокафяви и с парливо-лютив вкус.

Към какво е взискателен
Салатният синап не е взискателен към топлината. Лесно понася слаби застудявания, затова може да се засява рано напролет. Той обича хумусно-песъчливите или варовито-глинестите, но вирее добре и на други почви. Отзивчив е на торене и напояване. Лехата, която ще засявате, се подготвя през есента с дълбока обработка, а през пролетта семената се засяват направо в почвата на разстояние 25 см ред от ред. Грижите през време на вегетацията се състоят в 2-3 окопавания, подхранване, напояване и борба срещу вредителите. Той е много добро медоносно растение и е подходящо за всеки стопани, който има пчелни кошери.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017