ГРАДИНАР - всичко за градината
23 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/09.01.2016 г./ Преглеждания 831 | Коментари 0
Важни мероприятия при овощните видове през януари
 
През януари овощните дръвчета и лозите са в период на покой. За някои това е все още дълбокият естествен покой, но за някои видове като бадем, кайсия, праскова, японска слива, вишна, той е преминал и те са в т. нар. принудителен покой. Въпреки покоя и многото мрачни и студени дни на януари, овощарят и лозарят има какво да вършат както на открито в градината, така на закрито.
Първостепенна грижа е да бъдат почистени дръвчетата от изсъхнали и засъхващи клони. Замръзналата и покрита със сняг почва предлага добри условия и за изкореняване на стари и загинали дървета. Ако по някаква причина не е остъргана старата напукана кора на стволовете и по-дебелите клони, януари е така да се каже последният срок. Някои зимували там неприятели през февруари ще се раздвижат и ще се насочат към пъпките. Обелва се и старата кора на лозите, защото под нея зимуват също много неприятели. В обезлистените корони на дръвчетата сега ясно се виждат мумифицираните плодове и гъсеничните гнезда, които трябва, да се изрежат.
При подходящи за работа на открито дни си заслужава да се потяга и опорната конструкция на лозите и на овощните дръвчета, малини, къпини, отглежданите на слаборастящи подложки палметно формирани круши, ябълки и други видове.
Не е желателно да се извършва зимната резитба на дръвчетата и лозите през студените януарски дни, но когато е очевидно, че няма да стигнат силите за бързото й изпълнение преди началото на сокодвижението, това ще е по-малкото зло, естествено при положителни температури, отколкото закъснението. При резитба след сокодвижениие, много от резервните хранителни вещества ще са се насочили към върховете и ще бъдат изхвърлени от растението заедно с изрязаните клонки и лозови пръчки.
Януари е подходящо време за събирането на калеми. Условия за присаждане по някои от методите ще има още в края на февруари, а дотогава калемите може да се съхранят в пясък в студени избени помещения или в домашен хладилник.
Януарска грижа на овощаря е да прегледа младите овощни дръвчета за евентуални повреди от снеговалежи, бурни ветрове или диви животни. Трябва да се провери и състоянието на обвивките около стволовете, направени като предпазна мярка срещу гризачите.
Заслужава внимание и една друга овощарска практика – натрупването на сняг около стволовете на дръвчетата при възможност. Той ще задържи развитие им при ранно затопляне на времето и измръзване при последвало го застудяване.
Неблагоприятните за работа на открито януарски дни традиционно се използват за потягане на инвентара и инструментите. Времето за резитба и присаждане неусетно настъпва и не бива да заварва нито професионалиста, нито любителя неподготвен.
Зимните дни и вечери са много удобни и за оформяне на идеи и за обсъждане на бъдещи намерения. Това е времето за вземане на решения кои видове и сортове да се отглеждат, за преценка на нужния брой дръвчета и лозички, които трябва да се набавят и откъде да се набавят. Трябва да се помисли и за торовете и препаратите и за други материали, каквито ще са нужни за плодовата градина.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017