ГРАДИНАР - всичко за градината
23 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/22.02.2016 г./ Преглеждания 699 | Коментари 0
С природни средства срещу вредителите
Белият равнец мори бълхи, гъсеници и трипси
 
1. Листните въшки, акарите и гъсениците по домати, краставици, зеле, бобови култури, ябълки и др., могат да се унищожат с бял синап. Използват се 100 г изсушени и смлени растения, които се накисват в 5 л вода с температура около 40ºС за 2 денонощия. Прецежда се и към работния разтвор се прибавя 8-10 мл прилепител. Пръска се неколкократно през 7 дни.
2. Добър ефект срещу листни въшки, трипс, млади ларви на гъсеници по зеленчуковите и овощни култури се постига чрез използването на обикновен повет. Накисва се 1 кг неразпукани бутони и цветове в 8 л хладка вода за 2 часа. След прецеждане се добавя 10 мл прилепител. Пръска се предцъфтежно или следцъфтежно през 7 дни.
3. Унищожаването на листните въшки, листните бълхи и подвижните форми на акарите при овощните култури може да се постигне чрез използването на 200-250 г сухи корени или 0,5 кг суха надземна маса от глухарче. Накисва се в 5 л хладка вода за 1 денонощие. Първото пръскане е при разтваряне на пъпките, а второто веднага след прецъфтяването. Следващите третирания се извършват през около 2 седмици.
4. Листните въшки, листните бълхи, листогризещи гъсеници, трипси, паяжинообразуващи акари по зеленчукови, овощни и цветни култури се унищожават с бял равнец, събран по време на цъфтежа. Изсушава се на сянка за няколко дни и се нарязва на ситно. 0,5 кг от билката се залива с 5 л вряла вода. Престоява 2 денонощия, прецежда се и се прибавя 8-10 мл прилепител. Пръскането се извършва през 7 дни неколкократно.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017