ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/22.02.2016 г./ Преглеждания 787 | Коментари 0
Красивата ружа е и лековита
Растението расте 2-3 години на едно и също място
 
Ружа е едно от растенията, които могат да бъдат използвани както за украшение, така и с лечебна цел. Тя се отглежда за корени, листа и цветове. Използва се при заболявания на дихателните пътища и за лечение на стомашни болести. Тя може да бъде отглеждана на едно и също място 2-3 години, тъй като е многогодишна култура. Лечебната ружа се развива много добре върху дълбоки, рохкави, топли, глинесто-песъчливи и наносни почви с високо съдържание на хранителни вещества.

Засейте за разсад
От началото на февруари до края на март, семената на лечебната ружа трябва да засеете в плитки бразди на разстояние 10 см между тях и дълбочина 1.5-2 см, за да произведете разсад. След засяването семената се покриват с прегорял оборски тор и повърхността се притъпква и изравнява. Трябва да поддържате почвата винаги влажна. Редовно трябва да поливате, плевите и окопавате.
След като разсадът е пораснал, можете да го изнесете в градината на предварително подготвено място. Най-добре засаждайте на разстояние 40-50 см между редовете, около 25-30 см между растенията и на дълбочина 4-6 см. След засаждането растенията се поливат.
Ако има пропаднали растения, след няколко дни можете да ги подмените.
По време на вегетацията на лечебната ружа трябва да окопавате и да плевите, особено след прибирането на листата и цветовете.
През есента внесете прегорял оборски тор или амониева селитра и загърлете растенията.

Три години дава полезни части
През първата година от развитието на лечебната ружа се събират листа, като за целта стеблата се окосяван на 5-10 см от основата. Листата се отделят и изсушават, или се обират директно от стеблата, но да са без дръжки. През втората половина, по време на цъфтежа през юни, се обират около половината от листата и цветовете, а през септември - всички останали. Сушат се на сянка и проветриво място.
Корените се изваждат през октомври на втората година или рано през пролетта на третата година. Те се измиват, обелва се кората им и се нарязват на парчета 8-10 см.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017