ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/22.02.2016 г./ Преглеждания 582 | Коментари 0
Да си произведем семената сами
Отберете здрави и типични за сорта растения
 
Производството на зеленчукови семена е една от най-вещите и прецизни работи в градинарството. Какви са тайните на собственото производство.
Зеленчуковите култури се делят на две групи: самоопрашващи се и кръстосаноопрашващи се. Към самоопрашващите се култури се отнасят: бамята, баклата, градинският грах, градинският фасул, доматите, салатата и до голяма степен патладжанът и пиперът. Голяма група са и кръстосаноопрашващите се зеленчукови култури, при които опрашването става с помощта на вятъра или чрез насекомите. Тук спадат аспержите, дините, ендивията, зелевите култури, краставиците, лукът, магданозът, манголдът, морковите, празът, пащърнакът, пъпешите, репичките, ряпата, спанакът, салатното цвекло, тиквите, тиквичките, целината, цикорията и др. При семепроизводството на зеленчуковите култури подходът към двете групи е различен.

Сейте поотделно
Сортовете на самоопрашващите се култури не се нуждаят от пространствена изолация или тя е минимална - 150-200 м. При кръстосаноопрашващите се зеленчукови растения се изисква голяма пространствена изолация от 700 до 2000 м, която да е съобразена с релефа на местността, посоката на преобладаващите ветрове, дървесните и други прегради.
От самоопрашващите се можете да изберете за семена около 5-10 типични за сорта и здрави растения, докато от кръстосаноопрашващите те трябва да са 25-30, защото бързо губят жизнеността си и ценните си стопански качества.
Положителни резултати се получават, ако семената от така отбраните растения се засеят на следващата година поотделно и от тях се отберат отново най-здравите и типични за сорта растения.

Не позлзвайте хибриди
Градинарите могат да си произведат семена само от директни сортове. Ако ползвате хибриди, тогава не очаквайте ефекта, наблюдаван при оригиналния F1-хибриден сорт. Потомството на тези семена се отличава с голямо разнообразие на външните белези, по-ниска родовитост, влошено качество на плодовете, неизразена ранозрялост, неустойчивост на болести и пр.
От едно растение могат се получат следните количества семена в грамове: лук – 3-4, салата – 3-5, копър – 5-8, морков – 6-9, градински фасул – 25-30, градински грах – 35-40; от един плод: домат – 3-6, краставица – 10-15, тиквичка – 50-70, тиква – 100-200.
Зеленчуковите семена се събират само от напълно узрели плодове или растения. Разстилат се на тънък пласт за просушаване, след което се поставят в платнени или книжни торбички и се съхраняват в подходящи сухи и проветриви, без резки температурни колебания помещения, за да се запази кълняемостта им.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017