ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/22.02.2016 г./ Преглеждания 686 | Коментари 0
Моркови за юнската трапеза
Пазете площите чисти и редовно поливайте
 
За да се появят рано на трапезата ви пресни моркови, можете да ги засеете през втората половина на февруари до 10 март. Така кореноплодите ще бъдат готови за консумация през юни-юли.

Обичат слънце и лека почва
За отглеждането на морковите се избира слънчево място. Почвата трябва да е лека, глинесто-песъчлива, рохкава и проветрива. Ако не е такава, кореноплодите се деформират и загрубяват. Морковите не понасят високата почвена киселинност и торене с пресен оборски тор. Добра за тях е слабокиселата почвена реакция – рН = 6-6,5. При недостиг на азот растежът на листата се забавя, но ако пък прекалявате с внасянето му в кореноплодите се натрупват много нитрати. Фосфорът е особено необходим за младите растения. Недостигът на калий повишава чувствителността на растенията към болести. През есента се тори с 300-400 кг угнил оборски тор, 4-5 кг суперфосфат и 1,5-2 кг на 100 кв. м. Калиевият тор може да се внесе и с пролетната обработка. Ако морковите се отглеждат след култура, торена с оборски тор, се използват само минерални торове.

Сортове
Отглеждат се ранни сортове и хибриди, които имат период от поникването до образуването на кореноплодите 60-85 дни. Предпочитат се сортовете с цилиндрични кореноплоди, дълги 13-15 см, с диаметър 2,5-3 см, с тъп или заострен край, с оранжево-червен или оранжев цвят. Подходящи са българските сортове Нантски 3 и Победител 4, които се отличават с много добри качества. Широко се отглеждат и чужди сортове и хибриди, като Наполи, Ники, Флокер, Тип-топ и др.

Сеитба
Обработената и наторена почва се набраздява на 60-70 см между браздите. Гребените на оформените тирове се подравняват с мотика и гребло. Така се получава висока леха, широка в горния край около 30 см. Морковите може да се отглеждат и на равна повърхност, ако почвата е по-лека и много добре обработена. При такова засяване, на повърхността на тировете се отварят две браздички на разстояние 20 см една от друга. В тях семената се разпределят равномерно ръчно и се заравят на дълбочина 2-3 см с гребло. Отгоре може да се разхвърли на тънък слой пресят угнил оборски тор, за да се запази почвената влага. После се притъпква с дъска.
При редова сеитба на равна повърхност се засява на 4-редова лента, при 60-70 см между лентите и 30 см между редовете в лентата.
Можете да направите и разпръсната сеитба. Семената се заравят чрез плитко и често накопават с мотика или гребло, а след това се притъпкват леко с дъска.

Грижи
Семената на морковите поникват бавно. Ако има добра почвена влажност те се появяват след 2-3 седмици. За да се ускори поникването, семената се киснат предварително две денонощия във вода с температура 15-18ºС. Всяко денонощие водата се сменя два пъти. Киснатите семена се проветряват, за да се изпари повърхностната влага. Сеят се обезателно във влажна почва.
Много важна грижа за още непоникналите моркови е поддържането на посева чист от плевели чрез обработка и плевене. Също така почвата трябва да е постоянно влажна. Затова при засушаване посевът се полива.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017