ГРАДИНАР - всичко за градината
23 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/22.02.2016 г./ Преглеждания 599 | Коментари 0
Баклата капризничи на сухи почви
Осигурете на растението чисто, топло и напоено място
 
Баклата е ранен зеленчук, който по хранителни качества се доближава до граха и до фасула. Друга положителна черта е нейната голяма надземна маса, което позволява използването й за зелено торене. За консумация се използват младите зелени бобове и зрелите й зърна.
Плодът е чушка, която в техническа зрялост е зелена и крехка, и се използва за ядене. След това бързо загрубява и губи качествата си.
Семената на баклата са едни от най-едрите зеленчукови семена. Пресните са зеленикавокафяви на цвят, а с остаряването си стават тъмнокафяви. Запазват кълняемостта си до 5 години.

Растение на дългия ден
Баклата не понася кисели почви. Развива се добре на песъчливо-глинести почви или структурни черноземи. Тя е една от силно студоустойчивите култури. Младите растения понасят понижаване на температурите до –8о С, като при по-ниски температури загиват.Семената поникват при 6о С, а оптималната температура за растежа и развитието на баклата е 17–25о С.
Можете да засеете баклата още през ноември, като за по-студените райони се препоръчва ранната пролетна сеитба – края на февруари, или началото на март.
Това е растение на дългият ден. Затова то е взискателно към светлината и не го настанявайте на сенчести места.

Берете през май
Засяването се извършва на редове – 60–70 см между редовете, 6–8 см в реда, на дълбочина около 6–7 см. Може да се засе и гнездово – на 50–60 см между редовете и 40 см между гнездата, с по 3–4 семена в гнездо.
През вегетацията се окопава 2–3 пъти, като първото окопаване е във фаза 4–5 лист и е съчетано, при необходимост, с подхранване с амониева селитра. Почвата се разрохква навременно, за да се унищожи плевелната растителност.
Баклата е капризна и относно влажността особено в началният период на развитие. Полива се редовно. Трябва да се пази от ръжда и нападение на листни въшки.
Беритбите на бакла започват през май, като се берат зелени, свежи и крехки бобове през няколко дни.

Малко разнообразие
При селекцията на сортовете бакла особено внимание се обръща на ранозрелостта. По дължината на вегетационния период се различават основно две групи сортове: ранозрели и по-късно зрели. Един от показателите на този признак е и разположението на чушките. Ако те са ниско, растенията имат по-къс вегетационен период.
Най-известен у нас е сортът Хиоска бакла. Привлекателното му качество е ранозрелостта и добрият добив. Вегетационният период при пролетна сеитба е приблизително 85 дни. При предзимно засяване този период е 180 дни, като първата беритба е средата на месец май. Развива стъбла високи около 80 до 100 см, с 4-5 разклонения. Чушките се образуват главно в долната част на стъблата, с приблизително 20-25 броя на едно растение.Те са едри, дълги около 9 см и широки около 2 см. В техническа зрелост са светлозелени, а в ботаническа – тъмнокафяви с гладка повърхност и силно развит пергаментов слой. Броят на семената в една чушка са средно 3-4.
В последните години на пазара могат да се намерят семена от чужди сортове бакла, които се внасят у нас от Испания, Франция и Италия. Това са сортовете Aguadulce и Superaguadulce.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017