ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА
Ландскейп | Интериор | Технологии
/22.02.2016 г./ Преглеждания 1108 | Коментари 0
Алстромерията расте на шарена сянка
Предпазва се от загиване със слама около коренищата
 
Родът на алстромерията (Alstromeria) включва около 50 вида, от които няколко се отглеждат като декоративни. Най-често се среща видът А. aurantica, поизхождащ от Чили. Той пленява с красивите си цветове, които наподобяват лилия, азалея, дори орхидея. На височина растенията достигат 60-90 см, като стъблата им са изправени, силно разклоняващи се. Те са осеяни с удължени, сивозелени листа.
Поради големият интерес към алстромерията, има създадени много сортове с най-разнообразна багра на цветовете. Orange King и Dover Orange са с оранжева цвят, красиво изписани с тъмно червени или кафеникави чертички. Teslion е с много бледожълти цветове, Tesdreаm – с бледорозови с кремаво око, в което са разположени чертичките, а Gadisco е с цикламена багра.
В края на ХХ век се появиха и дребноцветни алстромерии. Около десетина сорта от тях могат да се намерят по магазините през пролетта.

Размножава се чрез корени и семена
Алстромерията е многогодишно растение и в почвата образува късо коренище с грудковидно надебелени части. С тях тя се размножава, въпреки че образува семена които също може да се използват. При нашите климатични условия, на открито растението не винаги успява да презимува. Това може да стане в по-топлите райони. Там биха успели, ако над коренищата през есента, се натрупа непрегорял сламест оборски тор.
У нас алстромерията се отглежда предимно в оранжерии за получаване на рязан цвят по спезциална технология.

Светло и богато място
Ако обаче настаните алстромерия в градината си, то трябва да осигурите светли места, но не такива, които слънцето нагрява директно. Почвата трябва да е рохкава, дълбоко обработена, богата на хранителни вещества. Реакцията на почвения разтвор трябва да е със стойност на рН около 6,5. Температурата, която се изисква по време на цъфтежа е сравнително ниска, в сравнение с останалите цветни култури. Така през периода декември-януари са достатъчни 10-12С, с умерено поливане, а след това 16-18С. Засаждат се по три растения на 1 кв. м. Когато растежът е буен, се изграждат подпорни мрежи.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017