ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/10.04.2016 г./ Преглеждания 471 | Коментари 0
Пепино
 
Пепиното в нашата страна все по-често може да бъде забелязано по лавиците на големите супермаркети. Латинското му название е Solanum muricatum. Наричат го още и дълга круша или пъпешово дърво. Названието му е свързано с формата на плода – тя обикновено е крушовидна, а по вкус напомня пъпеш. Пепиното е много древно културно растение и широко се е отглеждало от индианците в Южна Америка. То е известно само в културна форма и не се среща в диво състояние.

Не обича жегите
Културата пепино се отглежда в условията на прохладен влажен тропически климат и затова тя зле понася високите температури, дори и при висока влажност. Оптималните условия за отглеждането на това растение, освен високата влажност на почвата и въздуха, са умерените температури в пределите на 20-25 градуса с незначителни колебания в рамките на денонощието и сезона. Вярно, сега има създадени сортове с по-висока устойчивост към високите температури, но дори и те най-добре плододават в прохладно време. Известни са около 25 сорта пепино, без да се броят местните южноамерикански вариетети.
Отглеждането на пепино у нас се възпрепятства от високите летни температури. През юли-август растението може да формира само единични плодове и чак през есента да започне обилно да дава реколта.

И в стаята, и навън
Пепиното може да се размножи чрез семена и резници. Вторият начин е за предпочитане, тъй като, на първо място, не всички сортове дават достатъчно качествени семена, и на второ място, отгледаните чрез семена растения по-късно встъпват в плододаване. През есента се вземат резници от добре развити растения и се засаждат в стаята в саксия с обем около 1 л в рохкава почва. Корените на пепиното са много чувствителни към липсата на въздух в почвата и затова субстратът трябва да е максимално рохкав. Резниците се вкореняват лесно в рамките на 2 седмици при стайна температура, но на първо време е желателно да ги държите под найлон. През зимата дръжте растенията на перваза на южен прозорец.
Можете да размножите растенията и през пролетта (април-май), като вземете резници от стайните си растения и ги вкорените навън под найлон под дървета с рядка корона. Задължително при отглеждането на пепино трябва да премахвате колтуците. Растението много силно се разклонява и формира много колтуци, които ако не се премахнат, плододаване няма да се случи. Не трябва да оставяте повече от два филиза.
Растението трябва да се завръзва за конструкция както при доматите, тъй като в нашите условия пепиното може да развие стебло с дължина до 2 м. Културата трябва да се подхранва само с минерални торове в същите срокове и дози като патладжаните. През есента под плодовете е желателно да поставяте подпори или пък да ги привръзвате, тъй като могат да се откъснат от растението.

Кога да ги берете
Плодовете трябва да се берат, когато по тях се появят виолетови линии. Ако ги съхраните в прохладно помещение с температура 10-15 градуса, то те могат да издържат няколко месеца. В зависимост от сорта и климатичните условия вкусът на плодовете може да бъде много различен. Най-добър вкус имат плодовете, които са завързали през септември. Те трябва да се ядат, когато започнат да пожълтяват, а линиите по тях изчезнат. Плодовете се състоят до 93% от вода. В тях също така има и захари, а останалото са минерални вещества и витамини. Недозрелите плодове на някои сортове са много вкусни и в туршия, вкусът им напомня кисели краставички. Плодовете на някои сортове пък са чувствителни към преувлажняването и се напукват при влажно време.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017