ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/10.04.2016 г./ Преглеждания 559 | Коментари 0
Скокльовци могат да унищожат картофите
Обработвайте редовно почвата, за да намалите популацията им
 
Червейчетата, които се вгризват в клубените и правят ходове в тях, са ларвите на няколко вида бръмбари, познати като “скокльовци” или “ковачи”. Ларвите се наричат телени червеи, защото са тънки, дълги, с твърда обвивка и се извиват като тел.
Телените червеи са най-опасните почвени неприятели. Те са многоядни. Хранят се с корените и подземните части на голям брой културни растения и плевели. Унищожават също засетите семена и младите растения. Най-силно нападат картофите, цвеклото, царевицата, слънчогледа, тютюна, фъстъците, доматите, пипера, салатите и др. По-слабо се нападат бобовите култури, просото и някои кръстоцветни видове.
Бръмбарите и ларвите от различни възрасти зимуват в почвата. През втората половина на март и началото на април излизат и снасят яйцата си в почвата по растенията и в растителните остатъци. Младите ларви остават в почвата през целия си живот. Те са много чувствителни на слънчевите лъчи и силното затопляне и засушаване на почвата. Пълното развитие на телените червеи продължава 4 години.

Използвайте примамки
При провеждането на борбата, извършването на необходимите агротехнически мерки има голямо значение. С обработката на почвата се изваждат яйцата и ларвите, и те се изсушават и загиват. За унищожението им се препоръчва се и използването на примамки. През горещите часове на деня бръмбарите остават скрити в растенията, в буците пръст. Разхвърлянето върху почвата на купчинки слама или рехави купчинки от прясно набрани плевели, им дава възможност да се скрият в тях и по-късно да бъдат събрани и унищожени. При картофите за привличане на бръмбарите могат да се използват нарязани парченца от клубени, които се заравят плитко в почвата. След 2 дни се изваждат и се унищожават заедно със снесените по тях яйца.

Химическите средства
От химическите средства при засаждането на картофи, на разсад от домати, пипер и други зеленчуци срещу телените червеи се прилагат гранулирани препарати, които се внасят в почвата. Такива са скипер 4Г в доза 2 кг/дка (20 г за 10 кв. м площ) с карантинен скрок 28 дни и мокан 10Г в доза 4 кг за декар площ (40 г за 10 кв. м), с карантинен срок 15 дни. Препаратът се внася в гнездата или в редовете и се заравя на 8-15 см дълбочина. Количеството препарат за единица площ се разпределя в зависимост от броя на растенията, които ще се засадят на 1 или 10 кв. м площ. Работи се с ръкавици, с лъжица или подходяща лопатка. До третираната площ не се допускат птици и домашни животни.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017