ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/10.04.2016 г./ Преглеждания 583 | Коментари 0
Градинският фасул пуска мустаци в градината
“Свийте” му гнездо, ако ще произвеждате за лична консумация
 
При нашите климатични условия, сеитбата на фасула обикновено започва от 15 април (за южните райони) и продължава до 20 юли, когато може да се отглежда като втора култура. За високите котловинни полета сеитбата започва от началото на май. Тъй като е култура с къс вегетационен период, може да се засява на няколко етапа, за да се получава свежа продукция по-продължително време. Фасулът не е придирчив към предшественика си и може да се сее след всички други видове зеленчукови култури, но не понася засяване след себе си и останалите бобови. Обикновено не се тори с органични торове, освен когато се отглежда на много тежки или много леки почви, бедни на органични вещества. Най-добре е да идва на втората или третата година след торене с органични торове. За разлика от изискванията към почвата, нуждите му към топлина, светлина и влага в почвата през всичките периоди на развитието му са големи.

Подгответе и направете гнезда
Подготовката на почвата при ранния фасул започва през есента с изораването, а през пролетта до засяването, повърхностния слой се поддържа рохкав и чист от плевели. Едновременно с обработката се извършва и торене със суперфосфат (5-6 кг/100 м2), калиев сулфат (2-3 кг) и амониев нитрат. Фосфорът и калият се внасят с предсеитбената обработка, а азотът едновременно със сеитбата или с последната предсеитбена обработка.
Фасулът се сее на гнезда, на редове и на ленти. При малки площи в градината най-удобно е гнездовото отглеждане. За целта мястото се набраздява на 50-60 см за нискорастящите сортове и на около 80-90 см за високорастящите (вейкови). Засяването се извършва в основата на тира, в гнезда, съответно на 25-30 и 40-50 см между тях, в които се пускат по 5-6 семена и се покриват с 4-5 см влажна почва. При по-големи площи се сее на 3-редови или 4-редови ленти, при междуредови разстояния 35 см, 3,5-4 см между семената в реда и 50-60 см между лентите.

Грижите през вегетацията
Грижите през вегетацията се състоят в поддържане на почвата рохкава и чиста от плевели и редовно поливане. Поради повърхностното разположение на кореновата система, обработката на почвата се прави плитко и сутрин след вдигане на росата, за да се избегне разпространяването на болести. Първото окопаване се извършва, след като се очертаят редовете и растенията станат високи 5-6 см. Второто след 10-15 дни, което е обикновено преди цъфтежа, като се прави леко загърляне. По-късните окопавания, през периода на масовия цъфтеж и плододаването се избягват, особено при неувивните сортове. С второто окопаване се извършва подхранване с 1-1,5 кг/100 кв.м амониева селитра, на 5-8 см встрани от растенията. Коловете при вейковия фасул се поставят преди да са нарастнали стъблата. Появилите се плевели се отстраняват с проскубване. С поливането не бива да се прекалява. Излишъкът на почвена влажност уврежда корените и при по-хладно време цветовете окапват. Вейковият фасул е по-влаголюбив, докато ниските сортове при чести валежи не се поливат. Нуждата от поливане нараства с появата на първите чушки и през време на плододаването, когато се следи почвата да се поддържа винаги влажна.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017