ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/10.04.2016 г./ Преглеждания 629 | Коментари 0
Делете хостите на 5 години
Те обичат полусянка и добра влага
 
Хостите са уникални растения, защото в градината и в дома ни те могат да изиграят различни роли. Първата и най-известната им е като почвопокривни растения в полусенчестите и сенчести места. Втората е като красиво листнодекоративно петно по брега на водоемите, пред храсти, очертаващи края на поляна или като ограничител на пътечките. Хостите се поддават много добре и на отглеждане в големи саксии, с които може да се украси тераса, веранда или балкон.
Тези растения красят с листата си, като бързо се разрастват и обхващат нови пространства. Има различни видове и сортове, отличаващи се по форма, големина и окраска на листата.

Размножавайте прези разлистването им
Хостите не обичат ежегодни премествания и затова когато се избира мястото, на което да се засадят, то трябва да бъде за постоянно поне за следващите 5-10 години.
Разделянето на коренищата на големи и разраснали се растения се препоръчва да се прави на всеки 5 години. Най-добре е тази операция да се прави в ранната пролет преди разлистването. Може и в края на лятото, но тогава растението е с добре развили се листа, които може да се наранят.

Пренесете веднага растенията
Младите растения, които сме отделили, се засаждат веднага на новото място. То трябва да е полусенчесто и защитено от ветрове. Именно в такива условия окраската на листата им ще се прояви в пълна сила. Почвата трябва да е влажна, богата на хумус и с добра водопропускливост. Младите растения да се поливат регулярно, докато се вкоренят. Само някои сортове с жълти петна по листата изглеждат добре на ярко слънце, но при другите сортове, то може да предизвика изгаряне по листата. През пролетта растенията се наторяват с азот и около тях се мулчира с добър слой компост или угнила листовка.

Традиционните съчетания
Благодарение на контраста който създават едрите и с различна форма листа на хостите с други растения в градината , може да се създадат оригинални съчетания. Днес на световният цветен пазар има регистрирани 741 сорта хости. Традиционно хостите се засаждат с хойхера, градински папрати, офиопогон, кандилки, астилбе, есенно анемоне, градински здравец и много други сенколюбиви растения.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017