ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/10.04.2016 г./ Преглеждания 739 | Коментари 0
Животът нa лозата
 
Вегетационният период на лозата започва през втората половина на март и завършва след листопада, в края на октомври и началото на ноември. По морфологични признаци този период, наричан още период на активна вегетация, се разделя на пет фази. Те са сокодвижение, напъпване, покарване и растеж на летораслите и съцветията, цъфтеж, нарастване и узряване на зърната и летораслите и листопад. Срокът за настъпване на фенофазите зависи от метеорологичните условия, от изложението на терена върху който се отглеждат лозята и от сорта.
• Сокодвижението се появява през март и не оказва вредно влияние върху силата на лозата. Най-важните агротехнически мероприятия, които трябва да се извършат през тази фаза, са следните : приключване на резитбата на лозите и изнасяне на пръчките извън лозето, довършва се ремонтът на подпорната конструкция, привързват се към нея стъблата, кордоните и плодните пръчки, прави се първата пролетна обработка на почвата. Растителната защите се изразява в профилактична борба срещу рака. Болните лози се изкореняват и почвата се дезинфекцира с 5% разтвор на формалин.
• Настъпването на видимият растеж е началото на втората фаза. Тя обикновено настъпва през първата половина на април с разпукването на пъпките и завършва в края на май или началото на юни със започване на цъфтежа. Тогава се образуват разклоненията на ресата от II и III порядък и се диференцират цветните бутони върху заложените от предишната година съцветия. Започва усилен растеж на летораслите и на листата. Препоръчва се внасяне на 50-60 кг суперфосфат и 20-25 кг калиев тор на декар. Много полезен за лозите е добре угнилият оборски тор - 3-4 тона на декар, внасян през период от 2-3 години. Други важни мероприятия са филизенето, извършено след появата на ресите, прищипването, привързването на летораслите върху телената конструкция при полувисоките и приземните формировки, няколко почвени обработки в зависимост от заплевеляемостта.
• Цъфтежът е третата вегетационна фаза. Той започва в края на май или началото на юни и е силно зависим от външните условия. През този период трябва да се избягват агротехническите мероприятия, водещи до понижавене на температурата около лозите и увеличаване на влажността. Не се препоръчва напояване и обработка на почвата около растенията. Своевременно трябва да се извърши изкуствено опрашване на сортовете с функционално женски цветове (Чауш, Черна перла , Червена лисича опашка, Фоча и др.) Второ и трети път се привързват летораслите към носещите телове. През тази фаза се пръска два пъти срещу оидиума, като последното е 10-12 дни преди ранните десертни сортове да узреят. Извършват се третирания и срещу маната по лозата. При засушаване се напояват както ново засадените, така и плододаващите лози. Десертните сортове се колцуват. Най-подходящ момент за това е 6-8 дни след прецъфтяването на ресите.
• Четвъртата фаза започва с прошарването и завършва с пълната физиологична зрялост на гроздето. В началото на фазата трябва да се приключи с напояването на насажденията, тъй като закъсняването се отразява неблагоприятно върху качеството на гроздето. При наличие на плевели може почвата да се обработи плитки. Може да се кърши и култучи, за да се открият и проветряват гроздовете.
• Петата фаза обхващаща времето от физиологичната зрялост на гроздето до началото на листопада. Нейната продължителност е от 40 до 60 дни и завършва през първата половина на ноември. Към края на фазата започва резитбата и загребването на лозите, в районите, където то се практикува. При незагребните лозя се прави дълбока есенна обработка и се внася оборски тор в количество 3-4 тона на декар.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017