ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/10.04.2016 г./ Преглеждания 1178 | Коментари 0
Ако лозата хване краста
Пръскайте два пъти, за да унищожите галите
 
Повредите по листата на лозата, познати като „лозова краста”, се причиняват от един много дребен акар Eriophyes vitis със силно удължено, заострено накрая тяло. Той не може да се види с просто око. Нападението от него проличава, когато се появят повредите по листата. Акарът е разпространен в цялата страна, обикновено на отделни огнища. Среща се по всички сортове лози с предпочитание на тези с мъхести листа (памид, димят и др.).
Зимуват възрастните женски акари, събрани по много заедно под люспите на пъпките, под кората на клонките. През пролетта се раздвижват и преминават по появилите се млади листа и снасят по тях яйцата си. Възрастните акари и ларвите се намират по долната страна на листата и смучат сок от тях. При убождането тъканите се деформират, разрастват се и се образуват гали, изпъкнали от горната страна и вдлъбнати от долната. Вдлъбнатата част на галата е покрита с белезникави власинки, подобни на сплъстени памучни влакънца. В тях акарите снасят яйцата си и се развиват, докато листът засъхне, след което преминават по други, по-сочни листа на младите леторасти. По-късно галите изсъхват и придобиват кафяв цвят. Леторастите престават да се развиват. През годината този акар развива 3-4 поколения. При по-силно нападение в продължение на няколко години лозите силно отслабват и плододаването се влошава. Акарите се развиват и през лятото, през есента се събират в пъпките и остават да зимуват.

За да бъде резултатно пръскането срещу този неприятел, трябва да се направи в края на април и началото на май, при дължина на леторастите 5-8 см, когато акарите се раздвижват по младите листенца, преди още да са образували галите.
По това време леторастите са малки и листата могат да се напръскат цялостно. Пръскат се площите, при които през изминалата година е имало по-големи повреди от акара и има опасност от по-силно намножаване.
Прилагат се следните препарати: талстар 10ИК – 3 мл, пираника 20ЕК – 2,5 г, нисоран 5ЕК – 5 мл, омит 57Е – 10 мл, ортус 5СК – 5 мл или флумит 200КК – 4 мл. Дадената доза е за 10 литра вода. След 10-14 дни пръскането се повтаря.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017