ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/26.05.2016 г./ Преглеждания 643 | Коментари 0
Кога, как и колко да напоявате зеленчуците
 
Зеленчуците са взискателни към водата и трудно понасят почвените и въздушни засушавания, които са характерни за нашия климат. Въпреки това, зеленчуците имат различна нужда от вода. Лукът, чесънът, репичките, салати, марули, спанак и др. са култури, които имат много голяма взискателност към водата. Това се дължи на плитката коренова система, която е разположена на дълбочина 0-20 см и там влажността на почвата е най-променлива. Обратно зеленчуците с добре развити корени, които обхващ по-голямо пространство в почвата могат да задоволяват потребностите от вода и в години с нормални валежи без напояване. Такива растения са пъпеши, дини, тикви.
Независимо от големите изисквания на зеленчуковите култури към влагата, онези от вас, които нямат вода за напояване на вилните места и дворове, не бива да се отказват да отглеждат зеленчуци за собствени нужди. При неполивни условия успешно могат да се отглеждат изброените зеленчуци като първа култура.
За повече от зеленчуковите култури е необходимо да подържате нормална влажност през цялото лято. Някои обаче имат периоди, през които, ако влагата не е достатъчна, добивите силно намаляват. За фасула и граха например такъв е периодът, кагато се образуват пъпките. Доматите, пиперът, патладжанът, краставици и др., за да растат нормално и да дават качествени плодове, трябва да се поливат през цялото лято. Обратно качеството на дините се понижава, ако се поливат по време на зреенето на плодовете. Когато лукът и чесънът започнат да зреят, поливките също се преустановяват.
Поливането се извършва с течаща вода или дъждуване. Поливки трябва да избягвате през най-горещите часове на деня, като подходящо време е сутрин до към 11 часа. Дъждуването правете привечер или нощните часове. Като правило през пролетните месеци се полива с по-малко количество вода, защото влагата в почвата е по-висока. Поливането с по-голямо количество вода може да доведе до понижаване температурата в почвата. Това важи най-вече за топлолюбивите култури и особено пипера.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017