ГРАДИНАР - всичко за градината
20 октомври 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/26.05.2016 г./ Преглеждания 847 | Коментари 0
Време е за късните домати
 
В повечето случаи при нужда от късни домати любителят градинар разчита на последните беритби от средно ранните. Нерядко обаче остават излъган, тъй като по една или друга причина вегетацията и образуването на нови плодове са приключили още през август. В такъв случай един по-късен посев ще се окаже добре дошъл. Това са така наречените късни домати. И ако професионалистът градинар ги отглежда с цел да „уцели” периода на бързото есенно повишаване на цените, любителят си заслужава да опита от всевъзможни лични съображения, сред които е и удоволствието от овладяното майсторство.
И за късните домати трябва разсад. Само че отглеждането му е много по лесно, отколкото за средно ранните, да не говорим за ранните. Семената може да се засеят и в сандъче, но обикновено се приготвя леха на открито. Избира се слънчево и проветриво място. Почвата се подготвя от равни части прегорял оборски тор или компост и чимова почва. При нужда се добавя пясък. Не е беда ако лехата се подготви, като само се разкопае и обогати с органичен тор избраното място в градината. Най-важното е семената да се засеят по-рядко, защото така ще се избегне и пикирането. На един квадратен метър с засяват не повече от 1,5 г семена и това е напълно достатъчно за 50 квадратни метра късни домати. Според нуждата може да засеете повече или по-малко. Иначе грижите са състоят предимно в поливане и плевене.
Разсадът става готов за разсаждане след около месец. Подходящият момент за засяването му е краят на май. В по-топлите райони с продължителна есен това може да стане и в началото на юни.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017