ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/26.05.2016 г./ Преглеждания 712 | Коментари 0
Филизенето на лозата е задължително
 
Разбира се, никой не ви задължава, но от гледище на правилните грижи, това е така. Има различни видове летни резитби на лозата. Те се извършват при нужда и при по-специални желания. Филизенето се прави при всички случаи.
Филизене се нарича премахването на излишните леторасти още в ранна пролет, в началото на развитието им, когато носят и името филизи. С отстраняването на излишните филизи, които в началото се развиват за сметка на резервните хранителни вещества, се дава възможност тези хранителни вещества да се насочат към плодните леторасти, по които се развиват бъдещите гроздове. С филизенето може да се коригират някои грешки, допуснати при зимната резитба. Затова тази операция е нейно продължение. В същото време е и подготовка за следващата зимна резитба. Тези дребни филизчета, останали непремахнати тогава, ще трябва да се изрязват с ножица и да се измъкват дълги лозови пръчки.
С филизенето се премахват преди всичко леторастите, покарали по старите части на лозата (главини, стъбла, кордони и рамена). По чеповете и дългите плодни пръчки се премахват онези филизи, по които няма реса (така се нарича лозовото съцветие). Ако от едно място се развиват два летораста с реси, по слабият се премахва. Някои филизи може да се запазят, ако на тях се разчита да се създаде ново стъбло, нов кордон или да се замести прекалено удължено рамо.
С филизенето не бива да се закъснява, за да не черпят младите леторасти резервни хранителни вещества. В същото време е добре и да се изчака появата на ресите, за да се види кои леторасти ще бъдат плодни.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017