ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/26.05.2016 г./ Преглеждания 690 | Коментари 0
Как бързо да размножим стаен лимон
 
Който се е занимавал със стайно отглеждане на лимон знае, че най-голяма трудност представлява неговото размножаване. Необходими грижи за съхраняване на сорта и ранно встъпване в плододаване са набавянето на резници и присаждане.
Обикновено за размножаване на лимона първоначално трябва да израсте издънка, а за това са нужни 1,5-2 години. После на него се присажда пъпка или калем на културно растение. Всичко това изисква още много време, пък и няма гаранция, че мероприятието ще сполучи на 100%
За това и много от тези, които искат да имат стаен лимон не се решават да се занимават с толкова трудоемка работа. Освен това има принципно друг начин за присаждане на стаен лимон, който позволява да се получи лимонено растение значително по-бързо.
За целта в качеството на основа се използва семенна издънка от грейпфрут, към която на клин се присажда калем от домашен лимон с дължина 5-7 см. Присаждането се прави по обичайния начин и се омотава с тънка полиетиленова лента. Присажданото растение се покрива за 2-3 седмици с найлонов плик за създаване на микроклимат. Така присадката се сраства за 3 седмици и още след месец вие ще имате стайно лимонено дръвче. След 1,5-2 месеца, когато дръвчето укрепне достатъчно, превръзката се сваля.
Такава присадка е достъпна практически за всеки, който се занимава със стайно отглеждане на цитруси. След година младото лимонено дръвче достига значителни размери и цъфти. По нататъшните грижи и отглеждане на растението са общоизвестни и не се отличават с някакви особености. При благоприятни условия след година вие ще имате първите плодове от собственоръчно размножен лимон.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017