ГРАДИНАР - всичко за градината
24 ноември 2017 г.
ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА
Ландскейп | Интериор | Технологии
/26.05.2016 г./ Преглеждания 1289 | Коментари 0
Чери червенеят на балкона
Оригиналните домати могат да се отглеждат и в контейнер
 
Ако искате да си разнообразите терасата или двора, в някое добре огрявано от слънцето място, може да си посадите доматчета – тип „чери” или „грейп”. Така между цветята на терасата, до пейката на двора или на друго място може да си отгледате растения които при зрялост изглеждат много оригинално с дългите си китки отрупани с дребни плодчета.
Отглеждането им е както при обикновените домати, чрез разсад. Те могат да бъдат нискорастящи или високорастящи, за които се налага привързване към колове или друга конструкция и колтучене. Има и сортове, при които растенията са значително по-дребни - така наречените „балконски доматчета”.

У нас са средноранни
За нашите климатични условия най-подходящи за отглеждане на открито са средноранните и късни сортове. Ако нямате семена и не сте си направили разсад, може да се купите готов от пазара. За получаване на късна продукция семената може да се засяват до края на месец май.
Като цяло кореновата система на доматите след пикиране и разсаждане развива странични разклонения, които се разполагат основно на дълбочина 30-40 см. Трябва да се съобразите с това и да се подбере съда така, че да се осигури необходимата хранителна площ (размери 30 Х 30 Х 50 см). Може да се използват декоративни саксии, делви, сандъчета, бидончета или други съдове. При наличие на подходящо място и достатъчно въображение балконските сортове дават възможност за каскадно разположение.

Слагат се по 2 корена в съд
Семената се сеят и отглеждат в полутопъл парник, в покрита с фолио леха или от вътрешната страна на перваза на прозореца в торови саксийки или кофички. При по-късна сеитба или когато са на прозореца, разсадът може да не се пикира, като се оставят по 1-2 растения в кофичка. Готовите закалени растения се разсаждат на постоянно място от края на април - началото на май до края на юни. Приготвения съд се напълва с рохкава торово-почвена смес и в нея се поставят по 1 или 2 растения, в зависимост от ширината. Веднага след това се полива с хладка вода. Грижите през вегетацията се състоят в поддържане на почвата рохкава, чиста и с умерена влажност и подхранване. Тъй като съдовете са с по-малък обем в сравнение с градината, пръстта бързо просъхва и се налага по-често поливане. С това обаче, не бива да се прекалява, тъй като при този тип домати при висока почвена и въздушна влажност плодовете бързо се напукват. При слабо развитие на растенията се направи подхранване 1 или 2 пъти с течен тор (разтвор от амониева селитра, комбиниран – азот, фосфор и калий) или разреден с поливната вода оборски тор. Високорастящите сортове редовно се колтучат, за да се осигури по-ранно зреене и да се оформи растението като едностъблено или двустъблено. Върхът се отстранява над един или два листа над съцветие.
Първите беритби при средноранното производство започват в началото на юли.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017