ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/17.07.2016 г./ Преглеждания 776 | Коментари 0
Подложки за костилковите и орехоплодни видове
 
За да се подготвите за присаждането на спяща пъпка, трябва да осигурите подходящи подложки за овошките.
За орехът и бадемът това става основно върху семенни подложки, получени от самия вид. Съществуват и други типове подложки за някои от тях, но в практиката у нас почти не се използват.

За сливата
Една от широко използваните подложки е джанката. Много често се използва и при кайсията и по-рядко при прасковата и бадема. Джанката има много добра приспособимост към различните типове почви, като успява и на по-тежки и глинести, стига те да имат добра пропускливост. Развива се и на по-леки и пропускливи почви и проявява задоволителна сухоусточивост и студоустойчивост. Семената на джанката се добиват лесно и имат добър процент на поникване. Срокът, през който може да се извърши присаждането е продъжителен и прихващането е много добро. За получаване на подложки се предпочитат семена от жълтоплодни и по-къснозреещи форми. Сливовите и кайсиевите сортове добре се срастват с този вид, имат силен растеж и плододават обилно. Това се дължи на мощната коренова система и добрата приспособимост на джанката към различни почвени условия. В някои страни присаждат сливата върху трънкослива, праскова, бадем и други джанкови и сливови форми, но у нас тази практика е почти непозната.

За кайсията
Кайсията се присажда основно върху кайсиеви семеначета, получени от семена на дребноплодната кайсия и от културни сортове. Кайсиевите подложки се отличават с по-голяма сухоустойчивост и студоустойчивост. Особено подходящи са за по-сухи и рехави песъчливи почви. Понасят сравнително добре повишено съдържание на активни карбонати в почвата, каквито са варовитите почви. Неподходящи са за тежки и преовлажнени терени, в които корените се задушават и често растенията загиват. За такива почви трябва да се използва джанка. Кайсията може да се присажда и върху праскова, но това се практикува много рядко.

За прасковата
За размножаването на прасковата най-широко се използват семенни прасковени подложки. Тя може да се присажда и върху почти всички подложки, които се използват при сливата, а също така и върху кайсия и бадем. Последните две подложки са подходящи, когато прасковата ще се засажда на по-варовити почви. Прасковената подложка добре се сраства с избраните сортове и им придава добър растеж и максимално дълголетие. Най-подходяща е за по-отцедливите, топли и влагоемни почви. Не понася варовитите места, тъй като провява хлороза, а също и по-тежките и преовлажнени почви, където по-успешно се развива джанковата подложка.


За черешата и вишната
Черешата и вишната основно се присаждат върху семенни подложки на черешата и махалебката. За подложка понякога се използва и вишната, но по-рядко. Семената за черешови подложки се събират както от дивата череша, така и от някои културни сортове. Тази подложка е по-подходяща за почви с добър механичен състав, дълбоки и добре овлажнени. При тежки и силно овлажнени корените се задушават, растенията не се развиват добре и загиват преждевременно.
Махалебката също се използва много широко за размножаване на черешата и вишната, с които се сраства много добре и растежът им е силен. Особено подходяща е за по-сухи, каменисти и слабо варовити почви. Сортовете, присадени върху махалебка встъпват по-рано в плододаване и през първите години дават по-високи добиви.
Вишневата подложка има по-добра приспособимост към почвените и климатичните условия. Отличава се с висока студоустойчивост и сухоусточивост и по-добре понася по-тежките, преовлажнени и слабо засолени почви. Като недостатък на тази подложка е по-малкият процент на прихващане, образуването на много издънки в овощната градина и несъвместимостта с някои черешови сортове.
Напоследък са получени и някои клонови подложки при черешата,с които растежа е по-слаб и по-ранно встъпват в плододаване. Те позволяват създаването на по-гъсти насаждения, с по-ниски корони, а с това се улесняват производствените процеси и беритбата. Тези подложки, за съжаление, все още не са разпространени в нашата практика.
Орехът и дрянът се присаждат изключително върху семенни орехови и дрянови подложки.НОЖИЦИ, ТРИОНИ и НОЖЧЕТА ЗА ПРИСАЖДАНЕ >>> ТУК 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017