ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/17.07.2016 г./ Преглеждания 667 | Коментари 1
Сладките картофи не се боят от горещините
Ако са сложени през май, ще се прибират през октомври
 
Бататите, познати като сладки картофи, произхождат от Северна Америка, където туземното население ги е използвало за храна. Днес имат извънредно широко кулинарно и промишлено значение. Те са лесна за отглеждане култура, сравнително чиста от болести и неприятели, имат висока продуктивност, както и висока хранителна стойност. Богати са на скорбяла, протеини и витамин С, а оранжевите сортове и на витамин А. Младите листа са богати на протеини и витамини, представляват също чудесна храна. За тази цел се отглеждат специални високопродуктивни сортове.

Биват няколко вида
В България бататите са сравнително нова култура. При нашите условия цъфтят само някои сортове. Клубените представляват видоизменени корени. В зависимост от формата им се разграничават следните групи: яйцевидни, крушовидни, продълговато-цилиндрични, вретеновидни. При едни сортове клубените са разположени в групи в основата на стъблото, а при други те са разпръснати и се намират на дълбочина от 10 до 50 см.

Обичат слънцето и топлината
Бататите са силно топлолюбива култура. Горещините ускоряват растежа им. Изискват изискват влажни, но добре дренирани почви. Нуждаят се от достатъчно вода по време на засаждане и няколко седмици след това. Те търпят на засушаване през втория и третия месец от растежа им.
Най-големи добиви от батати се получават при добре разрохкани песъкливи почви. Те са калиеволюбиви растения. Торенето с високи дози азотни торове развивива листната маса, забавя узряването и намалява добивите. Не са чувствителни към предшественика. Не се отглеждат върху една и съща площ в две последователни години, поради намножаването на вредителите.

Размножаване
Сладките картофи се размножават вегетативно чрез предварително производство на разсад, посредством рътене на клубените. В началото на април се изкопават парници с дълбочина 15-20 см и ширина 1.5 м. Дъното се притъпква добре и се поставят парникови каси, като в тях се насипва чист речен пясък на дебелина 8-10 см. Клубените се нареждат върху него така, че да не се допират един до друг. Засипват с пясък с дебелина 3-5 см. Поливат се редовно, за да е умерено влажно. Небходимата температура за нормално развитие на разсада в парника е 20-25°С. След около 5 седмици кълновете са добре развити, с оформени листа и развита коренова система. Разсадът е готов за разсаждане на постоянно място. Растенията се отделят заедно с коренчетата и се изнасят на нивата. След първото обиране на кълновете, клубените се поставят повторно в пясъка и след около 2 седмици се получава нов разсад. Най-благоприятният срок за разсаждане е когато опасността от късни пролетни слани е отминала. За Северна България това е периода 10-15 май, а за Южна България – 5-10 май. Схемата на разсаждане е 80-100 см междуредово разстояние и 40-50 см в реда. Поливката след засаждането е задължителна. Бататите се окопават редовно, докато растенията покрият междуредията. Прибират се през октомври.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017