ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/17.07.2016 г./ Преглеждания 465 | Коментари 0
Катранът – заместител на хряна
Кореноплодите се изваждат чак на втората година
 
Катранът (Crambe) формира през първата година листните розетки и конически, без разклонения кореноплод. Листата на катрана по цвят и строеж приличат на листата на дивото зеле, само че са много по-насечени. На втората, понякога и на третата –четвъртата година растението цъфва. Това обикновено става в края на май-началото на юни. Цветовете на катрана са дребни, бели и са много върху разклоненото съцветие. Плодът е топчест и съдържа само едно семе. След узряването на плодовете коренът отмира.
За катрана се избира участък с дълбока (до 40 см) плодородна рохкава почва, желателно е лека по състав. Тя трябва добре да задържа влагата, но не е задължително да я дренирате, защото ако водата бързо преминава, кореноплодът няма да е достатъчно развит.

Стратифицирането е задължително
Семената на катрана поникват след стратификация, затова се сеят предзимно. Оптималното време е от началато на октомври до края на ноември. За пролетен посев стратификацията трябва да се направи предварително. Потапяте семената за 24 часа във вода със стайна температура, след това ги смесвате с влажен пясък в съотношение 1:3, изсипвате в някакъв съд, който се слага в мазето или хладилника. За да могат да покълнат семената навреме, тази процедура трябва да се направи до 2 месеца преди засяването им през април-май.

Сее се редово
Катранът се сее на редове с разстояние 50-70 см, като семената са на 10 см едно от друго. Когато се появят първите същински листа, растенията се прореждат, като между тях се оставят 30-40 см. По време на вегетацията трябва редовно да разрохквате почвата, да плевите и да поливате.
Прибирайте кореноплодите през есента, до студовете. При стандартен кореноплод горната му част трябва да е с диаметър 2-3 см. Дребните екземпляри се оставят в почвата още един сезон.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017