ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/10.10.2016 г./ Преглеждания 391 | Коментари 0
Поливайте пахирата целогодишно
 
Пахирата (Pachira) от сем. Бомбаксови може да стане изискан растителен акцент във всеки интериор. Това растение обикновено се продава във вид на плитка от няколко екземпляра, засадени в една саксия, и наистина изглежда необичайно. Името му в превод от гръцки означава „дебелана" и е свързано с очебийно издутата долна част на ствола. В топлите страни пахирите цъфтят с прекрасни огромни цветове, но за съжаление при нашия климат това не е възможно.
Да се отгледа пахира не е трудно. Мястото не трябва да се огрява директно от слънцето.
Съдът, в който расте, трябва да е по-голям, за да се помести и дебел дренажен слой от дребни камъчета или керамзит. Почвата да е лека, добре запасена с хранителни вещества, със слабо кисела реакция - например 2 части градинска пръст, 1 -1,5 части едър речен пясък и същото количество торф. За възрастните екземпляри количеството на пясъка се намалява. Полива се през цялата година равномерно с хладка вода и не се допуска пресъхване на почвата.
Зле й се отразява прекомерно сухият въздух, короната трябва редовно да се пръска с преварена вода. Не бива да се лъскат листата с предлаганите в цветарските магазини глан-цове, защото се запушват дихателните устица и растенията бавно умират. Подхранването се отразява добре на пахирата.
Размножаването става със семена и резници. Семената често не поникват, защото много бързо губят кълняемост. Но ако са пресни, новите растения ще се появят след 3 седмици. Резниците се вземат през пролетта и се вкореняват без проблеми.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017