ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/10.10.2016 г./ Преглеждания 1063 | Коментари 0
Растителна защита октомври - овощни дървета
 
През месец октомври завършва беритбата на плодовете на късните сортове ябълки и круши и на всички сортове дюли. Към края на месеца се берат и мушмулите. Заедно с беритбата на преден план се поставят и грижите за подготовката на плодовата продукция за съхраненине и установяване на добър режим на съхранение.
При ябълките и крушите по време на беритбата има възможност да се направят наблюдения за установяване на зарази от калифорнийска щитоносна въшка. Много характерен за този неприятел, който лесно се набива на очи са ярко червените кръгли петна разположени най-често около дръжката и около дъното на плода. Петната са осеяни с дребни ларви покрити със сивокафяви и черни кръгли или продълговати щитчета и възрастни женски със сивочерни кръгли щитчета. Червени петна се образуват и по листата и младите леторасти. При леторастите дървесината под петната също може да е е оцветена в червено.
При установяване на зараза от калифорнийска щитоносна въшка нападнатите дървета се пръскат късно през зимата или рано през пролетта. Пръска се с пара зомер (парафиново масло) – 2% (2 литра за 100 литра вода).
През месец октомври, след беритбата на плодовете и опадане на листата овощните дървета вече са в пълен покой. При крушите, дюлите и ябълките заразени от бактериалната болест огнен пригор вече има условия да се проведе необходимата „оздравителна” резитба, която може да подобри тяхното състояние и плододаване. Младите заболели клонки се отрязват на разстояние – 20-25 см от мястото на повредата, а по-старите на разстояние 10-12 см. Изрязаните клонки трябва задължително да се изгорят. Преди всеки срез режещите инструменти се обеззаразяват с 1% формалин, силен разтвор от белина (50%), спирт за горене, карболова киселина 5%. Раните получени при резитбата трябва да се замазват с овощарски балсам, блажна боя, готови овощарски пасти. Силно заразените дървета се отрязват и изгарят заедно със събраните отпадъци по земята.
Изрязват се и някои декоративни и диворастящи храсти, които могат да послужат като източници на зараза – глог, дрян, спирея и др.
През есента, след масовия листопад (опадане около 3/4 от листата) заразените дървета се пръскат с фунгуран ОН50ВП (меден хидроокис – 110 -500 г/дка с работен разтвор 100-200 л/дка или с 2% бордолезов разтвор. През месец октомври обикновено се провежда пръскането на крушовите дървета срещу крушовия пъпкопробивач. Бръмбарите излизат от лятната диапауза и се активизират. Изкачват се по дърветата и снасят яйцата си в пъпките. След обиране на плодовете при откриване на хоботника по пъпките на крушовите насаждения пръскане направете с децис 2,5ЕК – 50 мл/дка, дека ЕК – 50 л/дка, децис 100ЕК – 12,5 мл/дка, метеор – 60-90 мл в 100 л вода с работен разтвор 80-100 л/дка.
След беритбата на плодовете свалете и изгорете поставените около стъблата на ябълковите дървета ловни пояси заедно със запашкулените в тях гъсеници на ябълкови плодов червей.
През късна есен – октомври, ноември, след масовия листопад при костилковите овощни видове предстоят пръскания с голямо значение за опазването им от опасни и много разпространени болести. Ако масовият листопад на тези видове стане още през октомври е възможно през този месец да направите следните пръскания:
- срещу къдравостта по прасковата – пръскане с 1% бордолезов разтвор;
- срещу съчмянката по кайсията, прасковата, черешата, вишната, сладковишната, сливата – пръска се с 2% бордолезов разтвор.
- срещу ранното кафяво гниене на изброените видове пръскайте с 1% бордолезов разтвор
Месец октомври е подходящо време за започване и провеждане на редица агротехнически мероприятия, които имат голямо значение за опазване на овощните дървета от болести и неприятели през следващия вегетационен период.
Прави се необходимото основно почистване на градината: изрязване на изсъхналите, засегнати от различни болести клони и клонки; отстраняване на мумифицираните плодове и изсъхналите цветни букетчета; остъргване, събиране и изгаряне на старата напукана кора; изрязване на изсъхналите от корояди, щитоносни въшки, вирусни болести и други вредители клони. Изкореняване на силно засегнати и изсъхнали дървета; замазване на получените при резитбата рани с блажна боя или овощен мехлем; унищожаване на плевелите, опадалите листа и повредените плодове чрез подходяща обработка – изораване или дълбоко прекопаване и заравяне.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017