ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/02.03.2017 г./ Преглеждания 319 | Коментари 0
Засейте киселеца и лапада на влажно
 
Киселецът, както и лападът спадат към един и същи род Rumex, от семейство Лападови (Polygonaceae). Срещат се по ливадите, горите и ниските места като диворастящи. Днес, в много градини вече наред с други листни зеленчуци се отглеждат и те.
Решите ли да отглеждате лапад и киселец във Вашите зеленчукови градини, обърнете внимание на почвата. Тя трябва да е добре обработена, богата на хранителни вещества и да има достатъчно влага. Лападът и киселецът обичат засенчени места, където влажността на почвата се поддържа продължително време. В градината ги засадете покрай вади и алеи. За по- големи насаждения е необходимо мястото да бъде предварително направено на лехи и фитарии, за да може редовно да ги поливате през летния сезон.
Размножават се чрез засяване на семена на постоянно място. Най-подходящо време е през март и април. Сеитба може и през лятото най-късно до август, но е необходимо мястото да полеете предварително, ако е сухо. За улеснение на по-нататъшните грижи, като плевене, окопаване, торене, поливане, е добре сеитбата на киселеца да направите редово на разстояние 25 см между редовете. Листата на лапада са по- големи, то сеитбата му се извършва на 25-30 см. Поникването започва след 5- 6 дни след сеитбата. Растенията се прореждат на разстояние 20 см. едно от друго.
Главните грижи за киселица и лапада са окопаване на междуредията, подхранване и редовно поливане при засушаване.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017