ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/02.03.2017 г./ Преглеждания 461 | Коментари 0
Ранни полски домати
Младите растения излизат навън през април
 
За отглеждането на домати на открито се избират добре огрявани от слънцето и защитени от ветровете места, равни или леко наклонени на юг, с дълбоки, плодородни и структурни почви. Това особено се отнася за ранното полско производство. През април, когато опасността от ранните пролетните слани е преминала и температурата на почвата трайно се е повишила около 10ºС, може вече да започне разсаждането.
Мястото се избира и подготвя още през есента. По принцип доматите се отглеждат след торени с оборски тор зеленчукови култури. За разлика от останалите групи, ранните домати имат възможността да бъдат отгледани на едно и също място, ако след прибирането им се засее втора култура, например царевица. Така се отстранява възможността за разпространение на основните вредители и могат да се разсаждат без ежегодна смяна, но и с това не бива да се прекалява.

Младите растения се закаляват
Друго важно условие е да разполагаме със здрав, добре развит и вкоренен разсад. Недостатъчно вкоренените растения са по-чувствителни към ниските температури. Освен това растенията трябва да бъдат добре закалени. Същността се състои в постепенно продължително привикване към ниски температури (10-15ºС) от поникването до засаждането на постоянно място, като 1 седмица преди изнасянето им, рамките на парниците през деня се отстраняват. 1-2 дни преди разсаждането се полива. Предпазно може да се напръска с 0,3% пероцин или 0,4% купроцин.

Подготвят се лехите
Преди разсаждането мястото се подравнява и се оформят бразди на разстояния 80 см, с дълбочина 20-25 см. При детерминантните сортове разстоянията между редовете е по-малка - около 70 см. Растенията се поставят малко по-високо от дъното на браздата, на разстояние 30-35 см едно от друго. Под корените се насипва по малко добре угнил оборски тор, за да не попаднат в студената почва и да имат добра хранителна среда. Растенията се покриват с почва до около котиледоните. След това се поливат с малко вода, около 10 л за 3-4 растения, за да не се преохлади почвата, с което се затруднява прихващането. При високостъблените и полувисокостъблените, до всяко растение се забива кол с височина около 1,5 м. При нискостъблените ранни домати също се поставя колче, но с височина до около 40 см, за което растението се привръзва веднъж. Връзката трябва да бъде под лист и хлабава, със сезал, манила или друга памучна тъкан. Грижите през вегетацията се състоят редовна обработка на почвата, правилно напояване, колтучене при нужда и борба с вредителите. Първото окопаване се извършва по-плитко, за да не се наранят корените, като едновременно с това се извършва загърляне. Преди образуването на първите завръзи се подхранва с амониева селитра 2-2,5 кг на 100 кв.м., или размит в поливната вода пресен оборски тор (шербетуване), което се повтаря при началото на зреене на плодовете. Първоначално поливките трябва да бъдат умерени. Към края на месец юни и месец юли - по време на зреене и беритба, нуждата от вода се увеличава и поливането става основна грижа. За местна консумация ранните домати се берат когато са придобили типичната за сорта окраска. За експортна дейност се откъсват когато започнат да порозовяват, обикновено с дръжките. Така те доузряват за няколко дни и остават свежи за по-продължителен период.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017