ГРАДИНАР - всичко за градината
23 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/02.03.2017 г./ Преглеждания 564 | Коментари 0
Подкастряне на декоративни храсти и дървета
 
Една от грижите за декоративните храсти и дървета е да се подкастрят. Това е необходимо за поддържането и стимулирането им в определени граници, с цел увеличаване на цъфтежа и листната маса. Подрязването се изпълнява по определен начин и в определен сезон или време. За предпочитане е тази операция да се извършва през есента или пролетта, а за храсти, които цъфтят, след него.
Задачата на подкастрянето е тройна: първо, е необходимо да се махнат слабите, сухите, наранени и заболели стъбла. В тях се крият различни вредители и причинители на болести. Изрязаните от тези растения части трябва грижливо да се събират и изгарят. Второ, оформя се подходяща корона или форма в желаната посока. Трето, чрез подкастрянето се регулира количеството и качеството на цъфтежа през годините.
Подкастрянето може да бъде няколко вида според изискванията, които се полагат за всяко отделно растение. Например, отстраняване на краищата на клоните за стимулиране на пъпките под изрезите. Прореждане на гъстотата на клоните, които се режат до основното стъбло. Останалите клони получават допълнителна сила за растеж. Съкращаване на големината на даден храст, след което се получава храст по-малки размери, но е по-гъст и кичест. Някои от храстите и живите плетове се поддават на рязане и може да се формират различни геометрични фигури с привлекателен вид. При подстригването на декоративния храст или жив плет, върхът на геометричната форма трябва да бъде по-тесен от основата, за да има възможност по-добре да се огрява от слънцето.
Вечнозелените растения най-добре е да се подрязват в края на март и началото на април.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017