ГРАДИНАР - всичко за градината
24 ноември 2017 г.
ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА
Ландскейп | Интериор | Технологии
/02.03.2017 г./ Преглеждания 728 | Коментари 0
Тайната на живият плет
Годишно се правят три резитби
 
За декоративното оформяне на градината често се използва живият плет. Той доближава двора до природата, придава му красив и оригинален облик, може да послужи като ограда, която да послужи като защита от ветрове и от чужди погледи. Някои стопани отделят с плета стопанската част на двора от декоративната. Вътре в декоративната част на градината с негова помощ могат да се направят лабиринти, пътеки, заслони, алпинеуми и цветни кътове.

Засадете го през март
Живите плетове са гъсти линейни насаждения от храсти, засаждат се през март и април. Фиданките, предназначени за засаждане, трябва да са на височина 30 см, 2-3-годишни с добре развита коренова система. Може и да се засаждат и чрез резници. За целта се прави канавка с ширина 50-60 см и дълбочина 40 см. Разстоянието между растенията при едноредовия плет е 15-20 см, а се засаждат шахматно, утъпква се около растението, обилно се полива.
Желаната форма на плета се поддържа чрез резитба. Първата година се почистват изсъхналите клонки и се режат избуялите леторасли. Редовната резитба започва от втората година. За да се поддържа права линия, се опъва канап с колчета от двете страни и се изрязва от двете страни 1/3 от дължината на летораслите. За да се сгъстят, през следващата година се правят три резитби. Първата е през май на определена желана от нас дължина. Останалите две резитби в зависимост от растежа се правят на нивото на първата резитба. Формите на живия плет са най-различни, геометрични линии, полукръгли, изобразяване на крепостни стени и др.

Какви видове да използвате
За цъфтящи храсти най-подходящи са люляк, спирея, форзиция, черна калина, жасмин и немско бодливо грозде. За моделиране на геометрични форми се садят храсти, които се разклоняват гъсто, облистват се плътно и понасят резитба, след което се сгъстяват още повече. Такива са птичето грозде, глогът, черницата, киселият трън, трънката, габарът и др. От вечно зелените видове подходящи са чемшир, лавровишната, туята, тисът и др. Представлява интерес направа на жив плет от плодни дървета, като такива са подходящи палмитни видове, ябълки и круши с височина до 2-5 метра височина, отделящи овощния сектор.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017