ГРАДИНАР - всичко за градината
23 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/02.05.2017 г./ Преглеждания 209 | Коментари 0
Кресът – свежа салата от март до септември
Готов е за консумация 3-4 седмици след засяването
 
Салатният крес (Lepidium sativum L.) е едногодишно тревисто растение от сем. Кръстоцветни. За нашето градинарство той е сравнително нова култура.
Кресът се отглежда главно заради листата. Те съдържат синапения гликозид гликотропеолин, витамин А и С, минерални соли – калий, йод, желязо, фосфор и др. Заради приятния им тръпчив вкус се употребяват за приготвяне на салати и подправки към сосове, супи и като гарнитури на месни блюда и риба. Приготвени като салата, младите листа на креса са подходящо противоскорбутно средство. Понякога към тях се прибавят малко пресни листа от киселец и цикория, с което салатата придобива специфичен пикантен вкус. От стритите семена на креса се приготвя горчица.

Харатерна особеност на креса е, че се отличава с бързото си развитие – готов е за консумация около 3-4 седмици след сеитбата, затова се нарича пролетна салата. Чрез неколкократно засяване през вегетационния период от март до септември от него могат да се приготвят пресни салати по всяко време. Може да се отглежда в парници, оранжерии, както и в сандъчета по балконите. Някои сортове крес, като Френски едролистен зелен, запазват за дълго време листата си пресни след беритбата.
Кресът се размножава със семена, които се сеят редово. У нас сред любителите градинари се отглежда теснолистен и широколистен крес.
Прибира се като се изрязват младите клонки с листата и се навързват на връзки подобно на магданоза и копъра.
От 10 кв. метра се получават около 6-7 кг листна маса.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017