ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/02.05.2017 г./ Преглеждания 240 | Коментари 0
Кабата пие вода по график
Ако почвата не е богата, използвайте амониева селитра
 
Произведеният разсад от воден лук вече е готов за разсаждане през май. Растенията трябва да са развили 2-3 листа и да са около 25-30 см високи, а лъжливото стъбло е с дебелина от 6 до 8 мм. Такава фаза на развитие кабата достига през май или най-късно първите дни на юни. При по-късно разсаждане има опасност да се увеличи процентът на растенията, които не образуват луковици. Предварително почвата се набраздява на разстояния 20 см като едновременно с това се внасят по 5 кг суперфосфат, 2,5 кг амониева селитра и 2 кг калиев тор за 100 кв. м площ. При по-големи терени се правят 4-редови ленти по схемата 60+20+20+20 см. Преди скубането лехите се поливат добре. Използват се само здравите и едри растения. Коренчетата се отрязват на 4-5 см от дънцето, а листата се намаляват с около 1/2 до 1/3-та от височината на най-младия лист. Също така се отстраняват пожълтелите и повяхнали листа. В редовете разсадът се засажда на разстояние 10-12 см и дълбочина 3-4 см и веднага се полива. При по-голяма дълбочина луковиците се оформят лошо и много често стават силно удължени.
Грижите през вегетацията се състоят в 2-3-кратно окопаване и редовно поливане през 5-7 дни. Първото окопаване е след втората поливка. Със започването на образуване на луковиците, поливането се преустановява за кратко време и се възстановява, когато по-голямата част от растенията са „засекли” глави. Около 2-3 седмици преди узряването, поливането отново се спира, за да се прекрати растежът и да се оформят по-добри луковици.
В случаите когато почвата не е особено богата и не е добре наторена, с основната обработка, при първото окопаване може да се внесе 1,5 до 2 кг амониева селитра за 100 кв.м.

Прибирането
Прибирането на реколтата се извършва към края на август и през първата половина на септември, когато растенията омекнат в зоната на шийката и листата са започват да падат на земята. За да се улесни изваждането, предварително се полива леко. Луковиците се подреждат в редички да просъхнат и ако времето е горещо, се покриват с листата, за да не са пряко огрявани от слънцето. Но ако времето е започнало да се захлажда и луковиците са извадени от влажна почва, не се покриват с листата. Този вид лук се запазва най-добре през зимата на сплитове.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017