ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/02.05.2017 г./ Преглеждания 401 | Коментари 0
Люлякова песен
Размножава се чрез резници под стъкло
 
Красотата на люлякът ни завладява от края на април до май. Той обагря градините и предпазва терените от рушене. Представлява висок храст или дърво, достигащо височина 5-6 м. Удължените му, опадливи през есента листа са разположени срещуположно по клонките. Може да увяхнат и опадат през летните горещини, но напролет пак се появяват свежи и невредими. Освен на засушаване люлякът издържа много добре и на ниските зимни температури без да измръзне. Обича слънчевите места, но издържа и на полусянка. Ухаещите на пролет, събрани в метлици цветове, са в бяло, розово, пурпурночервено, виолетово до синьо. Цъфти в продължение на 2-3 седмици.

Неповторими краски
От обикновения люляк (Syringa vulgaris) са познати много разнообразни форми и сортове. Някои от тях са с обикновени цветове, а други са с кичести. Така например Madame Zemoine е с бели кичести цветове, а Syringa persica, така нареченият персийски люляк, има рехави метлици на цветовете и са обагрени в светлолилаво. Syringa vulgaris Primrose има жълти кичести цветове.


Размножаване
Люлякът дава много коренови издънки и може чрез тях да се възобнови. Дребните му семена са събрани в плодни кутийки. Семенният начин не е за препоръчване, не само защото е бавен, но не гарантира онаследяване на родителските белези. Най-бърз начин на възобновяване и запазване на видовете е чрез зелени резници. Веднага след прецъфтяването най-напред се отстраняват с овощарска ножица тънките и нераждащи клони. Щекленките се режат след прецъфтяването рано сутрин през юни. Най-добре е да се зареждат в парници под стъкло. Ако се запазят от измръзване през зимата, на следващата година през май ще ни радват отново с цветове от желаните видове.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017