ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/02.05.2017 г./ Преглеждания 246 | Коментари 0
Помощ! Чимширът ми се обагря в жълто
Варувайте, за да спасите листата на храста
 
Чимширът (Buxus sempervirens) е вечнозелен храст или малко дърво, с добре облистена кълбовидна корона. Листата са дребни, целокрайни и наситенозелени. Макар да е много бавнорастящ, той живее стотици години. Жалко е, че на възраст 7-8-години вече листата му жълтеят.
Почвите във Волуяк са излужени и много изтощени, сериозна причина за жълтеенето на листата се крие именно в нея. Липсата на варовик е много съществена и трябва да се отстрани. Чимширът има плитка коренова система и расте по-добре на варовити почви, на слънце и сянка, и е сухо- и студоустойчив.
За да предотвратите жълтеенето на листата препоръката е да варувате почвата в сухо време с негасена вар. Много внимателно около всеки храст в кръг трябва да насипете от ½ до 1 супена лъжица равномерно, но далеч от корена. След това полейте така, че варта да не проникне до него, за да не ги изгори. Листата ще престанат да жълтеят и ще бъдат отново жизнени. Ако това не помогне, има вероятност желязото, което е необходимо за жизнените процеси на чемшира, да не се усвоява добре. В агроаптеките се продават течни торове, съдържащи железни соли и се прилагат по указание посочено на етикетите им.
Колкото и да е устойчив чимширът на почва, не издържа без въздушна влага. Сухият въздух е пагубен за храста. Той също може да е причина за неправилно протичане на фотосинтезата и пожълтяването на листата.
Ако взетите мерки не помогнат достатъчно е необходимо да се направи почвен анализ. При добър резултат от варуването и влагата продължи занапред е добре да се смеси почвата му с пясък и глина. Чимширът не обича наторяване с оборски тор. Добре е да се внесе пясък в почвата и да има и торф на повърхността, за да задържа влагата. Често да се окопава около храста.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017