ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА
Ландскейп | Интериор | Технологии
/28.04.2010 г./ Преглеждания 5555 | Коментари 0
Какво представляват пасивните къщи
За или против
 
Често хората се притесняват, че техните пасивни къщи няма да бъдат достатъчно топли през зимния сезон. Това обаче е неоснователно, тъй като са проведени редица тестове на пасивни обитаеми сгради, с които е установено, че къщата може да остане топла и без наличието на отоплителна инсталация. В Европа климатът е подходящ за такъв тип строителство и къщи имащи нискоенергийни изисквания за топлина, която се добавя прелива) към входящия свеж въздух. По този начин къщата остава топла и приятна за обитаване и през студените зимни месеци. Доказано е, че енергийните разходи (текущи и бъдещи) могат да бъдат предвидени с голяма точност, като се калкулира общата консумация за година спрямо обитателите.

Всичко това разбира се струва доста пари. Пасивните къщи на пръв поглед изглеждат доста по-скъпи от една обикновена къща, но това не е така в по-дългосрочен план. Висококачествените енергоспестяващи и изолационни елементи рефлектират върху първоначалната инвестиция, но те могат да бъдат съпоставени със спестяванията, които ще реализирате от разходи за отопление/охлаждане за няколко години. Вложените средства ви се връщат под формата на спестени пари всеки месец, но също така здравословен сън, липса на болести и прах, по малко хапчета за гълтане, и не на последно място – морално удовлетворение, че живеете в еко къща и използвате даденостите на природата, без да й вредите.

Една от основните характеристики на пасивните (еко) къщи е, че те сами се захранват със свеж въздух. Това става посредством вентилационна система, която дава възможност за подобряване качеството на въздуха в къщата до отлично ниво, независимо от обитателите в този момент. Вентилационната система е снабдена с фини филтри, които улавят прахта и цветния прашец, и се управлява от едно единствено копче. На практика, не е необходимо да отваряте прозорците, за да проветрите сградата – вентилационната система го прави вместо вас, и то непрекъснато. Ако все пак искате да проветрите през прозорците, можете да го направите винаги, когато желаете.

Принципът на изграждане на вентилационната система е различен от този на климатичната инсталация. В нея въздухът не циркулира, каквато е масовата заблуда. Бактериите са проблем на циркулационните системи, а шумовете от клапани и вентилатори са елиминирани, чрез ниска скорост на въздуха, качествен монтаж срещу вибрации, акустични заглушители във въздушните канали. Входящият въздух постъпва посредством въздушни дюзи на тавана, което на практика е безшумно.

Една пасивна къща лесни за употреба, живеене и поддръжка. Не е необходимо да сте специалисти, за да се справите сами с елементарната вентилационна система – тя далеч не е толкова сложна, колкото изглежда на пръв поглед.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017