ГРАДИНАР - всичко за градината
24 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/28.06.2010 г./ Преглеждания 29672 | Коментари 1
С какви препарати и кога да пръскамe срещу появилата се белокрилка?
 
За да не се допусне белокрилката да се намножи силно, необходимо е да започнете да пръскате веднага. Тя е неприятел, който се развива бързо и дава голям брой поколения, които следват едно след друго и се застъпват. По този начин тя може да се намножи в голяма плътност, при която борбата се извежда трудно и недостатъчно ефективно. Това налага и голям брой пръскания.
В оранжериите и при младите растения, засадени на открито, първите пръскане при поява на белокрилката се правят с препарати, които имат дълъг карантинен срок и по-дълготрайно действие. Такива са нуреле Д-10 – 10 мл, карантинен срок 28 дни, Би-58 – 10 мл и булдок 025ЕК – 5 мл. Карантинният им срок е 21 дни. По този начин стадиите от развитието на растенията и при приближаване на срока на зреене и прибиране на продукцията, тези препарати не се използват. Прилагат се препарати с къс карантинен срок, които се разграждат бързо и нямат вредни остатъчни количества.
От големия брой гостоприемници, които напада, белокрилката предпочита домати, краставици, пипер, патладжан, фасул, салата, спанак, тиквички. Тези зеленчукови култури обикновено се отглеждат като ранни култури. Понастоящем при някои от тях вероятно наближава срокът за зреене на продукцията, а при други дори и времето за обирането на същите. В този стадий от развитието на растенията може да се пръска с един от следните одобрени препарати: авант 15СК – 2,5 мл, актелик 50ЕК – 15 мл, аплауд 25ВП – 10 г, вазтак 100ЕК – 3 мл, децис 2,5ЕК – 5 мл, талстар 10ЕК – 2 мл, ципергард 25ЕК – 2 мл и шерпа 25ЕК – 2 мл. Карантинният на тези препарати е 7 дни. Адмирал 10ЕК – 5 мл и моспилан 20СП – 2 г с карантинен срок 3 дни. Фюри 10ЕК – 2 мл, карантинен срок 1 ден.
Дадената доза е за 10 литра вода. Карантинният срок трябва да се спазва строго. Продукцията може да се прибира, след като карантинният срок изтече напълно.
Белокрилката снася яйцата си по долната страна на листата. Ларвите и нимфите се хранят също от долната страна като смучат сок от тях. Пръскането трябва да се прави така, че струята да обхване и намокри добре листата от двете страни.
Почиствайте редовно плевелите около растенията, които се нападат от белокрилката и са източник на зараза.
Събирайте и унищожавайте старите листа на растенията, по които има натрупани ларви и нимфи. Събирайте и унищожавайте и растителните остатъци.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Коментари От: pitar petrov  00:30  сряда, 6 юли 2016 г.Докладвай обиден коментар 
целия двор е пълен с белокрилка рози смокини люляк всичко от нищо не умира
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017