ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/08.07.2010 г./ Преглеждания 6442 | Коментари 0
Какво трябва да знаем когато купуваме електрическа косачка
 
Концепцията на електрическата косачка е усъвършенствана в продължение на години и в днешно време не се очакват големи скокове в развитието й. Ако не се вземат под внимание специални решения като например, роботи косачки, основните усилия на производителите за по-нататъчното развитие на продукта недвусмислено са съсредоточени върху понижаването на производствените разходи.
Като цяло това означава повече части от леки пластмаси с различно качество, корпусите от стоманена ламарина се срещат много по-рядко, а електрически косачки със скъпи алуминиеви тела са наистина „екзотични”.

Търсете метален корпус
Пластмасовият корпус и малките мотори правят възможно теглото на косачките да е под 10 кг, което на пръв поглед се възприема като предимство. Това обаче води до проблеми със стабилността на уреда при пълен кош и се случва дори косачката да не може да се задържи на четири колела.

Избягвайте несглобените уреди
Опаковката играе важна роля при формирането на цената, особено когато предстои дълъг транспорт. В стремежа си да намалят разходите по транспорта (когато производството е в Далечния Изток, а косачката трябва да стигне до Европа) производителите често доставят косачките в насипен вид. Уредите са сглобени само донякъде и купувачът или търговците често трябва с големи усилия да „досглобяват”.

По-добре по-голям електромотор
Най-важната част на косачката е електромоторът. Големината на намотката и сърцевината (ламариненият пакет) му определят не само мощността, а и цената. Търсете по-големи електромотори за по-добра мощност. Трябва да знаем, че с цел икономии някой производители заменят медта (намотката) с алуминий. При възможност проверете и търсете с медна намотка. По отношение на данните за мощността трябва да не се забравя, че както при всички електрически уреди тя идва от електрическата мрежа! Какво обаче се случва с тази мрежова мощност, дали тя се превръща в сила на ножа (въртящ момент на мотора) или (по-лошия случай) в топлина, която няма да ни помогне в косенето, това потребителят неможе да разбере от назованата мощтност. Трябва да знаете, че при еднаква входяща мощност, един по-голям по обем и по-тежък мотор ще има по-висок коефицент на полезно действие това означава мощност на ножа. Като избирате уред търсете къде е обозначена ефективната мощност, обикновено тя присъства на етикета на по-добрите електроинструменти.

Директно монтиран нож или с ремък?
При моторите на косачките са се утвърдили два типа устройство: асинхронен двигател със спомагателна намотка, с и без кондензатор, както и универсален двигател, който обаче заради системно обусловения висок оборот, прави невъзможно директното включване.
При простия по устройство асинхронен двигател с директно монтиран нож, проблемът е малкия стартов момент, той обаче има голям въртящ момент точно в областта на броя на оборотите, с които обикновено се коси. При универсалния мотор имаме повечето случаи ремъкова предавка, което обаче оскъпяват сглобяването. Предимство е значително по-високият въртящ момент при запалване на мотора. Недостатъци: повече загуби от триенето и по-лош въртящ момент при косене.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017