ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/26.02.2011 г./ Преглеждания 19732 | Коментари 0
Летния пипер се сее в началото на март
 
Пиперът на открито може да бъде отгледан ката ранен, средноранен или късен. Най-голям дял от производството му се пада на средноранното, наричано още лятно. Такива са предпочитанията и за отглеждането му в дворната градина - използва се цяло лято в домакинството, а остава и за приготвяне на зимнина. И за средноранния пипер е нужен разсад, който се отглежда през март, още преди да е настъпила пролетта. Засява ли се през април, пиперът ще е късен.

Нужната ви топлина ще вземете от слънцето

Този разсад се произвеждаше в полутопли парници. Нищо не ви пречи и вие да постъпите така, стига да имате възможност, но сега се използват други технологични решения. Недостигът на пресен оборски тор и слама принудиха стопаните и на малките дворни градини да прибягнат към полиетиленови оранжерии. В тях върху разсадната леха изграждат полиетиленов тунел. Тунел с двойно покритие може да се направи и без оранжерия. И при двата случая носещата конструкция трябва да е здрава, за да понесе товара на рогозки или други подобни материали за завиване в студени нощи.
Под тези съоръжения още преди сеитбата почвата се затопля. Не бива да се сее, ако до дълбочина 5 см температурата не достигнала десетина градуса. Самата сеитба се извършва в тихи и топли дни.

Хранителната среда трябва да е богата и обеззаразена

Ако засеете семената направо в почвата, рискувате да получите дребни анемични растения, податливи на болести, заразата от които и без друго си има в градината. Затова изкопайте трап, дълбок 20 см и го напълнете с торопочвена смес, в която да отгледате разсада. Сместа пригответе от равни части почва, взета извън градината от затревени участъци, и прегорял оборски тор. Ако почвата е тежка и повече глинеста отколкото песъчлива, добавете и чист речен пясък.
След като я насипете в трапа и изравните повърхността, напрашете я леко с меден оксихлорид, така че за 1 кв. метър да употребите не повече от 3 грама. Това помага в борбата срещу болестта сечене. Но не разчитайте само на тази мярка. Важни са още проветряването и гъстотата на посева.

Засявайте на редове и ще си спестите доста неприятности

Имате възможност да разпръснете семената върху определената повърхност или да ги засеете в редове. При разпръсната сеитба на места посевът ви ще е рядък, но на други - гъст, растенията няма да се развиват равномерно, там където се засенчват, лесно се развива болестта сечене. Най-добре е да засявате на редове през 5 см. Така ще избегнете и пикирането. Ако за квадратен метър използвате 10-12 г семена, значи гъстотата е приемлива. При такава сеитба за 100 кв. метра, на които да отгледате пипер, ще ви е необходима около 1 кв. метър разсадна леха.
Редовете може да очертаете по различни начини. Най-лесно ще ви е, ако имате предварително подготвен многоредов маркир. Ако нямате, може да използвате ръба на летва. Трябва да я притиснете върху изравнената повърхност на лехата или леко да я придвижите напред и назад към себе си. След това я преместете на нова позиция през 5 см и така докато маркирате цялата леха. Семената положете в очерталите се плитки браздички и ги покрийте с 2 см пласт торопочвена смес. С помощта на дъска притъпкайте торопочвената покривка и изградете полиетиленовия тунел.
Със затопляне на времето разсадът бързо ще расте. Но много плевели растат бързо и при по-хладно време, да не говорим когато им е топло под полиетиленовото платно. Затова редовно премахвайте плевилите. Поливайте според нуждата, така че почвата да е винаги умерено влажна.
Ако разсадът изостава в развитието си, може да го подхраните. Подходяща рецепта е 2 г амониева селитра и 3-4 г суперфосфат за 10 л разтвор. Толкова е достатъчно, за да полеете разсад на три квадратни метра. След подхранването облейте растенията с чиста вода, за да отмиете химическите вещества, които може да нанесат сериозни повреди на младите растения.
Подхранването с разтвора, както и всяка поливка, извършвайте сутрин. Чрез проветряването през деня ще намалите влагата във въздуха и по повърхността на почвата, за да избегнете развитието на гъбни заболявания.
За да понесат растенията по-леко засаждането на открито, подложете разсада на каляване. В топли дни снемайте полиетиленовата покривка, а 5 дни преди разсаждането оставете отворени страничните проветрители или повдигайте полиетилена от надлъжните страни на лехата. Десетина дни пред разсаждането прекратете и поливките. Ще полеете още веднъж пред разсаждането. Но за разсаждането ще отворим дума специално.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017