ГРАДИНАР - всичко за градината
24 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/25.08.2010 г./ Преглеждания 4160 | Коментари 0
Отглеждане на захарната царевица – втора култура (на една площ)
 
В зелунчукопроизводните сеитбообращения захарната царевица като пролетна култура може да си партнира с ранни картофи (Solanum tuberosum), спанак (Spinacia obraceae), краставички (Cucumis sativus), ранно зеле (Brassicae), както и с есенните – зелен фасул (Phaseolus vulgarus), броколи (Brassica oleraceae var. cymosa), колраби (Brassica oleraceae vat. Gongylodes), брюкселско зеле (Brassica oleraceae var. gemmifera), савойско зеле (Brassica oleraceae var. sabanda) и други култури.
В полските сеитбообращения сладката царевица може да заеме място след фиево-овесяна смес, ечемик, пшеница и др. в зависимост от района на отглеждане и целите на производството й.
Обработката на почвата преди сеитба, както и торенето зависят от предходната отглеждана култура.
За предпочитане е да се изберат сортове или хибриди захарна царевица, чийто вегетационен период е подходящ с оглед времето на прибирането на продукцията, да предхожда ранните есенни мразове (слани) за дадения район.
Гъстотата на посева при отглеждането на тази царевица се определя от вегетационния период на хибрида – ранен или късен, като скорозрелите царевици се засяват обикновено при междуредово разстояние 75 см и 20-22 см между растенията, докато при по-късните сортове разстоянието достига 95 см, а в реда – 22 до 45 см. Това е с цел всеки хибрид да произведе най-добрата продукция от пазарно оформени по тегло и размери кочани (кочани, отговарящи на определена търговска кондиция).
При отглеждане на захарната царевица, която има необходимост от повече вода за развитието и плододаването си, във втората част на лятото обикновено се ползва по-малко количество вода за напояване, поради постепенното снижаване на температурите и повече превалявания от дъжд.
Уплътняване на земеделските площи с отглеждане на захарна царевица повишава ефективността на стопанството с разнообразие на продукция за пазара и от друга страна – с по-голяма стопанска използваемост на земята, едно ограничено средство за производство.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017